Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

A parajdi só és sóbánya története.

Góbi István
2022. 10. 31. 14:49:00
A parajdi só és sóbánya története. Ebben a kis olvasmányban megismerhetik a méltán világhírű parajdi só és sóbánya történetét!

 

A Hargita megyei Parajd Budapesttől mintegy 600, Szovátától alig néhány kilométerre fekszik az egykori történelmi Magyarország, de a mai Románia területén. Itt található a Kárpát-medence legjelentősebb sókitermelő helye, a parajdi sóbánya. Az Európában is kiemelkedő méretű és gazdagságú bánya, a környéken élők számára évszázadokon keresztül a megélhetést jelentette. A parajdi sóbánya azóta jelentős méretűvé fejlődött, 1200x1400 méter átmérőjű, és mintegy 2700 méter mély

.

A sóbánya története egészen az ókorig vezethető vissza. Szováta település környékén már a rómaiak is folytattak felszíni sóvágást, melyet a kora középkori írásos emlékek is megörökítettek. A rómaiak elsősorban tehát a felszínen végeztek munkálatokat, 15 méteres mélységig ástak le az értékes só kinyereséért. Számos nagyobb méretű árok, mélyedés maradt így szabadon, melyekből a későbbiek során tavak képződtek.

Az intenzív sókitermelés következtében óriási földalatti üregek alakultak ki, amelyeknek saját sós mikroklímája fejlődött. A föld alatt található termek hőmérséklete állandóan őrzi a 14-16 celsius fokot,a páratartalom 66-70 százalékos, a légnyomás pedig a felszíninél magasabb, 735-738 mmHg.A kitermelt só helyén keletkezett hatalmas csarnokok közül egyet megnyitottak a látogatók és a gyógyulni vágyók számára.A sóbánya a légúti megbetegedésben szenvedők kiváló gyógyászati helye.A földalatti gyógykezelés 120 méter mélyen található.A bejárattól autóbuszok szállítják a gyógyulni vágyókat egy 1250 méter hosszú tárón keresztül.A világítással és szellőztető rendszerrel ellátott kamrákban többek között ökumenikus kápolna, büfé,játszótér, és több ülőalkamatosság is található.Az erdélyi sóbányák közül egyedül Parajdon történik földalatti gyógykezelés a sóbánya egyik felhagyott szintjén.A felszínen két külön épületben, 40 férőhelyes kórház működik, amely a szegényes feltételek ellenére is nagy népszerűségnek örvend.A térség erős vidéki jelleggel bír.A környék a népművészetek, hagyományok és szokások egy kiapadhatatlan kincsesbányája.Ez a régió egy óriási szabadtéri múzeumnak tekinthető.

 

Keresés